Povezani s Savo
Recepti Dogodki

PATE DIMLJENE POSTRVI
v ovoju pistacije s hruškovo kremo in hrenovimi perlami
Sestavine hruškove kreme:
0,3dl viljamovke
20g sladkorja
0,5l nektarja viljamovke
10g agar-agarja

Sestavine hranovih perl:
30g nastrganega hrena
2,5dl smetane
11g agar-agarja
2dl mleka
1dl vode
Sol

Sestavine pate:
0,5kg očiščenega mesa dimljene postrvi
250g skute
120g mascarpone sira
70g masla
6 kaper
Poper
Čili
Sol

Postopek priprave pateja:
Očiščen in natrgan file dimljene postrvi zmeljemo s stopljenim maslom. Dodamo skuto, kapre in začimbe ter ponovno zmeljemo. Po potrebi mletje prekinemo in postrgamo grobe delce iz robov posode. Ko dobimo lepo povezano maso ji dodamo še mascarpone in počasi vmešamo v kremno zmes. Zmes z zajemalko prepasiramo čez fino cedilo, da na njem ostanejo vse koščice in grobi delci. Pate poljubno oblikujemo v končno obliko za serviranje in kombiniramo z ovojem nasekljane pistacije.
Postopek priprave hruškove kreme:
Iz sladkorja pripravimo svetel karamel, ki ga flambiramo z viljamovko in zalijemo z nektarjem viljamovke. Ko se karamel razpusti, s šibo vmešamo agar-agar in med mešanjem vremo dve minuti na zmernem ognju. Zmes ohladimo, da se popolnoma strdi in dobro zmeljemo. Po potrebi lahko dodamo manjšo količino vode, da ustvarimo pravo strukturo kreme. Kremo s pomočjo slaščičarske vrečke stisnemo v tubo, iz katere jo kasneje tudi serviramo.
Postopek priprave hrenovih perl:
Temeljito ohladimo olje v čim višji in čim ožji posodi. Nastrgan hren v kozici s smetano, mlekom, vodo, agaragarjem in soljo zavremo. Masa naj zmerno vre dve minuti, nato pa jo precedimo čez fino cedilo in prelijmo v tubo. Maso počasi kapamo v hladno olje in opazujemo, da nastajajo enakomerne kroglice.