Povezani s Savo
Recepti Dogodki

KRAPOVI RAVIOLI
s čemaževo kremo, mlečno peno in trobenticami
Sestavine čemažev raviol:
Testo:
5 jajc
0,5kg moke
0,3dl olja
Sol

Nadev:
0,6 kg očiščenega mesa krapa (cca 2kg krap)
1 jajce
2 rumenjaka
0,5 dl sladke smetane
50g masla
40g zdroba
Čemaž
Poper
Sol

Sestavine čemaževa krema:
100g masla
50g čemaža
1dl sladke smetane
100g mascarpone sira
Sol

Postopek priprave pateja:
Nadev:
Primerno je, da krapa ob filiranju in odstranjevanju kože temeljito očistimo kosti. Vse sestavine razen 0,4kg krapovega mesa in zdroba zmeljemo v krapov muslin in prepasiramo čez fino cedilo, kjer se znebimo koruznih lupin in morebitnih koščic. Preostanek krapovega mesa fino nasekljamo in ga na koncu skupaj z zdrobom le še vmešamo v muslin. Maso za 20 minut postavite v hladilnik, da se zdrob in maslo povežeta nato pa si nadev pripravimo v slaščičarsko vrečko s katero tudi oblikujemo nadev na sredino testenih krpic.

Testo:
V moko vmešamo sol in na sredini naredimo jamico v katero vlijemo jajca in nato še olje. Na sredini začnemo z mešanjem in počasi vmešavamo vso moko, da oblikujemo trše testo. Pomembno je, da testo dolgo gnetemo, da iz njega iztisnemo vse zračne mehurčke in povežemo strukturo testa. Testo zavijemo v nameščeno PVC folijo v kateri na hladnem počiva vsaj dve uri. Ko se testo uleži ga s pomočjo ostre moke razvaljamo v pravokotno obliko in narežemo na 10 cm široke trakove. Trakove rahlo pomokamo in postopoma valjamo z napravo za valjanje testenin. Ko vse trakove zvaljamo na 2mm, iz njih z okroglim obročem oblikujemo poljubno velike kroge. Rob testa rahlo namažemo z beljakom in na sredini nabrizgamo krapov nadev. Testo prepognemo in poravnamo robove pri tem pa pazimo, da iz raviola iztisnemo odvečni zrak. Raviolu z beljakom namažemo še konice in mu v pokončnem stanju zlepimo konce raviola in rahlo potlačimo ter oblikujemo rob raviola. Raviol pripravljamo svež ali pa ga takoj zamrznemo in kuhamo v slanem kropu še zamrznjenega.

Postopek priprave čemaževe kreme:
Maslo počasi stopimo in na njem sotiramo grobo nasekljan čemaž. Ko zadiši ga zalijemo s sladko smetano in solimo. Masi vmešamo še mascarpone in vse skupaj dobro zmeljemo. Kremo kombiniramo z mlečno peno in trobenticami.