Povezani s Savo
Recepti Dogodki

FOCACCIA Z DIMLJENO POSTRVJO
in sušenim paradižnikom ter zeliščnimi perlami


Sestavine:

Testo za focaccio:
1kg bele moke
20g svežega kvasa
20g soli
6dl vode
1dl olivnega olja
0,5l slane vode za poliv
3dl olivnega olja za poliv

Sestavine zeliščnih perl:
10g svežih zelišč
2,5dl smetane
11g agar-agarja
1dl mleka
2dl vode
Sol

Preostale sestavine:
0,5kg očiščene, razkoščičene in natrgane dimljene postrvi
300g mariniranega sušenega paradižnika
Sveža zeliščaPostopek priprave focaccie:
Polovico moke stresemo v okroglo skledo. V moki razdrobimo kvas in premešamo. Ob straneh posujemo sol in na sredini naredimo jamico z moko pa prekrijemo sol ob straneh posode. V jamico nalijemo vso vodo nato pa še olje in vmešavamo zmes iz sredine proti zunanjemu delu. Ko se zmes lepo poveže ji postopoma dodajamo preostanek moke dokler ne vgnetemo nekoliko mehkejši hlebec.
Ko hlebec v grobem pregnetemo ga pokrijemo in pustimo 5minut na pultu nato pa ponovno pregnetemo in razdelimo na 8 hlebčkov. Vsak posamezen hlebček položimo na okrogel pekač za pite, ga nekoliko sploščimo in naoljimo z olivnim oljem nato pa zavijemo s pvc folijo. Predenj zaključujemo focaccio najprej segrejemo pečico na 200 stopinj. Ko testo eno uro vzhaja ga v prvem poskusu s pritiskanjem prstov razvlečemo čez cel pekač in ne popravljamo. S tem dosežemo, da jamice ostanejo globoke in testo rahlo.
Ko končamo, testo prelijemo z olivnim oljem in nato še s slano vodo. Focaccia naj se peče 20 minut pri 200 stopinjah.

Postopek priprave hrenovih perl:
Temeljito ohladimo olje v čim višji in čim ožji posodi. Sveža zelišča v kozici s smetano, mlekom, vodo, agarjem in soljo zavremo. Masa naj zmerno vre dve minuti, nato pa jo precedimo čez fino cedilo in prelijmo v tubo. Maso počasi kapamo v hladno olje in opazujemo, da nastajajo enakomerne kroglice.
Na koncu perle dobro odcedimo in uporabimo kot okusno dekoracijo.
Ko je focaccia pečena jo še mlačno obložimo z dimljeno postrvjo, sušenim paradižniko ter dekoriramo z zeliščnimi perlami.